Smerter om natten

romance-1209046_1280.jpg
 

Sist oppdatert: 22.04.2020

Flere opplever smerter i leddet om natten, og at smertene påvirker nattesøvn. Slike leddsmerter kan ofte være tegn på artrose som har utviklet seg i over lang tid.

Dersom man har leddsmerter om natten, eller når man sitter over lengre perioder kan dette være et tegn på artrose. Stivhet i ledd om morgen eller etter å ha sittet i ro kan også være et tegn på slitasje eller betennelse i leddet.

Disse symptomene oppstår imidlertid som regel ikke i begynnelsen av sykdommen, men er noe som kommer i takt med at sykdommen utvikles. I visse tilfeller kan artrosen være så langkommet at det er vanskelig å sove på grunn av smerten.

Smerter i hofter og knær kommer langsomt over tid, noe som gjør at mange tror det er en del av den naturlige aldringen.

Dette er ikke tilfellet. Dersom dette forblir ubehandlet, kan det bli verre med tid. Det er derfor viktig å få en tidlig diagnose.

Behandling av artrose innebærer ofte fysioterapi og smertestillende. Når disse tiltakene ikke fungerer lengre kan man bli vurdert til operasjon med f.eks. protese. Dog er det flere alternativer til behandling av artrose, før man vurderer protese. For mange kan stamcellebehandling være et godt alternativ til protese. Etter behandling av artrose med stamceller er nattsmertene en av de første plagene som blir betydelig bedre.

Strukturene i leddene som påvirkes av artrose er muskler, senefester, leddbrusk og beinvev. En vanlig plage er en betennelse som kommer av overbelastning av musklene som går over den ytre senen på hoften og rundt knærne.

I forbindelse med dette kan leddveskeposen i leddet hovne opp, noe som da kalles artritt. Dette resulterer i at du får vondt i knær og/eller hoften, først og fremst ved belastning – f.eks. under eller etter løping. Ved uttalte symptomer kan man også føle smerte når man krysser beina, sitte på huk og når man går inn og ut av bilen.

Aldring kan påvirke søvnkvaliteten.

Når du blir eldre kan du oppleve at du våkner oftere og har et mindre konsistent søvnmønster enn du gjorde da du var yngre.

Du kan likevel ta målrettede skritt for å overkomme dette.

Som du blir eldre vil du merke at søvnen din ikke er like sammenhengende og du er oftere våken gjennom hele natten. Og man kan kanskje lure "Er dette en naturlig del av livet, eller er det noe galt?"

Vær trygg på at det mest sannsynlig er ingenting å være bekymret for. En av de vanligste og mest uttalte søvnendringene som følger med aldring er kortere og mindre sammenhengende søvn.

Heldigvis er eldre mennesker generelt i stand til å sovne like raskt som yngre mennesker gjør. I tillegg oppstår de fleste aldersavhengige endringer i søvn før 60 årene, inkludert tiden det tar å sovne - som ikke øker mye senere i livet.

Andre endringer som er en del av normal aldring inkluderer generelt kortere søvn og kortere varighet i drømmefasen av søvn - kalt REM søvn. Disse endringene varierer mellom enkeltpersoner, og generelt påvirkes menn i større grad enn kvinner.

Å bli eldre er ikke nødvendigvis en slutten av god og rolig søvn. Selvom du kanskje ikke kan endre din naturlige søvnrytme og vaner, kan du prøve mange enkle teknikker for å begrense forstyrrelser og forbedre søvnkvaliteten.

Prøv disse tipsene:

  • Gå gjennom medisiner og kosttilskudd med legen din eller apoteket ditt.

  • Hvis smerte holder deg våken om natten, bør du undersøke dette med en lege.

  • Hold søvnmiljøet så mørkt som mulig. Dette inkluderer begrensende lys fra fjernsyn, dataskjerm og mobile enheter. Lyset forstyrrer kroppens naturlige søvnrytme.

  • Begrens inntak av koffein, spesielt åtte timer før sengetid.

  • Unngå alkoholinntak nært sengetid - alkohol kan hjelpe deg med å sovne, men når det går ut av kroppen gjør det at det er lettere å våkne om natten.

  • Hos eldre kan det naturlige søvnhormonet melatonin være til hjelp ca. to timer før sengetid. Snakk med din lege om melatonin.

  • Det er viktig å sikte på syv til åtte timers søvn hver natt. Hvis du opplever dårlig søvn til tross for disse rådene, eller du er trøtt de fleste dager, bør du snakke med legen din.

  • Du kan prøve å minske ledd- og muskelsmerter som kan forstyrre din søvn ved å strekke ut i noen minutter hver morgen og om natten.

Hoftesmerter ved løping

Årsaken til dette kan være at man har økt mengden trening for fort uten å forberede kroppen ordentlig først. Andre årsaker kan være at man har byttet sko, ikke har strukket nok ut etter treningen, eller at man har trent for ensidig.

Behandlingen av trokanteritt burde gå ut på å forbedre det som forårsaket det fra starten. Hvis det er stabiliteten i hoften som er dårlig, trenes dette.

Hvis det er utilstrekkelig bevegelsesevne, trenes smidigheten opp. Hvis det er styrken som mangler, er det styrketrening som gjelder. Og så videre.

Andre årsaker som kan gjøre at man som løper får vondt i hoften, er hofteleddsartrose og stressfrakturer. Stressfrakturer er imidlertid relativt uvanlig, selv om det er en alvorlig tilstand som krever pleie.

For å få innsyn i nøyaktig hva det er som forårsaker plagene, er det alltid anbefalt å oppsøke lege, gjerne idrettslege eller ortoped.




 
Numan ThabitKommentar