10 råd for bedre søvnkvaliteten når du blir eldre.

10 råd for bedre søvnkvaliteten når du blir eldre

bigstock-Senior-Couple-Jogging-And-Runn-267420133.jpg
 

Aldring kan påvirke søvnkvaliteten.

Når du blir eldre kan du oppleve at du våkner oftere og har et mindre konsistent søvnmønster enn du gjorde da du var yngre.

Du kan likevel ta målrettede skritt for å overkomme dette.

Som du blir eldre vil du merke at søvnen din ikke er like sammenhengende og du er oftere våken gjennom hele natten. Og man kan kanskje lure "Er dette en naturlig del av livet, eller er det noe galt?"

Vær trygg på at det mest sannsynlig er ingenting å være bekymret for. En av de vanligste og mest uttalte søvnendringene som følger med aldring er kortere og mindre sammenhengende søvn.

Heldigvis er eldre mennesker generelt i stand til å sovne like raskt som yngre mennesker gjør. I tillegg oppstår de fleste aldersavhengige endringer i søvn før 60 årene, inkludert tiden det tar å sovne - som ikke øker mye senere i livet.

Andre endringer som er en del av normal aldring inkluderer generelt kortere søvn og kortere varighet i drømmefasen av søvn - kalt REM søvn. Disse endringene varierer mellom enkeltpersoner, og generelt påvirkes menn i større grad enn kvinner.

Å bli eldre er ikke nødvendigvis en slutten av god og rolig søvn. Selvom du kanskje ikke kan endre din naturlige søvnrytme og vaner, kan du prøve mange enkle teknikker for å begrense forstyrrelser og forbedre søvnkvaliteten.

Prøv disse tipsene:

  • Gå gjennom medisiner og kosttilskudd med legen din eller apoteket ditt. Bivirkninger og endringer i doser kan påvirke din søvnkvalitet.

  • Ikke drikk mye væske innen to timer før sengetid for å minimere dobsøkene i løpet av natta.

  • Les om søvnhygiene og hvordan dette kan hjelpe deg.

  • Hvis smerte holder deg våken om natten, bør du undersøke dette med en lege.

  • Hold søvnmiljøet så mørkt som mulig. Dette inkluderer begrensende lys fra fjernsyn, dataskjerm og mobile enheter. Lyset forstyrrer kroppens naturlige søvnrytme.

  • Begrens inntak av koffein, spesielt åtte timer før sengetid.

  • Unngå alkoholinntak nært sengetid - alkohol kan hjelpe deg med å sovne, men når det går ut av kroppen gjør det at det er lettere å våkne om natten.

  • Hos eldre kan det naturlige søvnhormonet melatonin være til hjelp ca. to timer før sengetid. Snakk med din lege om melatonin.

  • Det er viktig å sikte på syv til åtte timers søvn hver natt. Hvis du opplever dårlig søvn til tross for disse rådene, eller du er trøtt de fleste dager, bør du snakke med legen din.

  • Bedre ledd- og muskelsmerter som kan forstyrre din søvn ved å strekke ut i noen minutter hver morgen og om natten.

Håper dette var til hjelp!

Mvh,

Dr. Thabit Numan

 
 

https://www.stamcellehuset.no

https://www.stamcellehuset.no/artrose

https://www.stamcellehuset.no/stamcelleterapi

Stamcellehuset